The Junction

  • Architecture
  • Interior Design
  • Landscape Architecture
  • Commercial/Civic
  • Market Rate Housing
  • Mixed Use

Bothell, WA

244,015 sf

130 units

Once a sleepy exurb with a semi-rural sensibility, the arrival of light rail has sparked the urbanization of Bothell, Washington. One of the first projects to signal this transformation, The Junction, is a mixed-use residential, retail, and office community located in the heart of downtown Bothell. This six-story apartment community is strategically located between Seattle, Bellevue, and Everett, and less than one mile from the University of Washington Bothell and Cascadia Community College. Its central location on the eastside and adjacency to trendy new restaurants and businesses make The Junction an enticing option for a college to career demographic.

The design is decidedly modern, and the buildings’ scale is substantial without being imposing. Exterior cladding mixes dark and light panels punctuated with wood accents at the ground level near retail and parking and adjacent to balconies above to create warmth and privacy. The interiors feature timber frame and concrete accents that are loft-like in vernacular, adding an urban edginess to the design.

Amenities include fitness and co-working areas, as well as a mid-level garden and rooftop terrace with mini-golf, tabletop shuffleboard, and a variety of seating areas that support both intimate and group gathering. Units are bright and modern, with bold accent walls that add interest and drama. Now fully populated with residents, retail, and office tenants, The Junction seamlessly flows into to Bothell’s downtown.