Where students can study, socialize, eat and exercise all under one roof

WSU Chinook Student Center, Pullman, Washington
Client:

Washington State University

Size:

69,084 gross sf
25,144 sf recreation
15,352 sf study & social
8,361 sf interior shared space
6,000 sf outdoor shared space
Design-Build
Completed in 2017

Services:

Architecture, Interior Design, Landscape Architecture

Leadership Team:

Beth Dwyer

Markets:

Campus Environments

The Curve concept envelops the continuity of the past, present and future. The design respects the history of the old student bookstore, while also reviving the space and leaving it flexible for adaptation to meet the evolving needs of current & future students.

What was once the original WSU bookstore known as the “Bookie” is now a campus recreation and social space that provides unique and new program elements on campus. Providing indoor and outdoor spaces, and program areas are welcoming regardless of a person’s physical limitations, culture, gender or sexual orientation. It is managed jointly by University Rec and the CUB.

The curved wall design programmatically organizes the building, both interior and exterior, into a perceived hierarchy of public, semi-public and private spaces without creating a labyrinth of specialty. Public spaces include food service, recreation and social space and a large event space. Moving down the central stairs, access to the semi-public spaces such as study areas for collaboration, multi-purpose rooms for hot yoga, wrestling, and Zumba, multiple cardio & weight rooms, meditation rooms with foot-wash, a nap room and a gender neutral restroom.

The more private spaces include gender neutral and gender specific locker rooms, support space and saunas. The lowest level provides space for additional recreation rooms such as cross-fit, weights and class space and open up to an outdoor workout space. The interior and exterior spaces are well integrated to allow for multiple experiences on the various levels.

The proposed outdoor pedestrian corridor connect with the proposed upper-level plaza outside the café. Bouldering walls and slackline ties at the upper plaza meet the new north stair, which providing a safe, well-lit circulation and active elements for cross-fit. Special attention is given to providing a new welcoming entry, increasing natural light, attention to private and public zones, creating an iconic building, integrating sustainability and technology.

**Design-Build concept created in partnership with Absher Construction

Certifications

Targeting LEED® Silver Certification