FIND YOUR FOCUS IN THIS SERENE SLU COMMUNITY

AMLI South Lake Union Phase II, Seattle, Washington
Client:

AMLI Residential

Size:

0.47 acres
154,297 gross sf
111,224 sf residential
118 units
12,877 sf common amenity
Completed in 2015

Services:

Architecture, Interior Design, Landscape Architecture

Leadership Team:

Will Castillo, Kimberly Frank, Mark Sindell

Markets:

Market-Rate Multifamily

"I had a 5 star experience as a resident at the AMLI SLU building. The living spaces are modern and comfortable and there are a lot of great perks including the gym and automated package receipt services. I highly recommend living here!"

Brendon S, Resident

AMLI South Lake Union is a multi-phased apartment community in the evolving South Lake Union (SLU) Neighborhood. GGLO’s integrated design for AMLI SLU was based
on the character of its location and residents while focusing on a cohesive vision that bridges both phases of the development.

With typical programmatic needs met in phase 1, phase 2 offered a new opportunity to have amenities defined by the growing movement towards low-tech craft. GGLO and
AMLI partnered together to design a residence that was unique in its amenity offerings, informed by those that lived in the neighborhood. These amenities are unique in a
multi-family setting and begin to solve the challenges of living in an apartment lifestyle. Urban density no longer limits your options for creative outlets and pursuits – there are now a space dedicated to these activities that brings together a new group of residents that is energized by tactile hobbies. These ‘raw’ spaces are the utility kitchen and the plywood clad maker space that offers tools and access to Shop-Vacs and air compressors (among other devices). The utility kitchen plays on the growing ‘slowfood’ movement and provides ease of access to space and products for activities such as canning and home-brewing. Where Phase 1 took you on a journey from amenity space to amenity space, SLU 2 has more reflective uses for these areas.

AMLI SLU 2 is centrally focused with many of the entrances and amenities facing towards an outdoor covered courtyard at street level. An upper-level solarium is a
beacon to the neighborhood and acts as a refuge, providing views of the city and Lake Union. This space is for reflective observation of the neighborhood that is the development’s namesake. A lush green wall offers a connection to the outside views of Lake Union while suspended swing chairs provide a relaxing place to soak in the beautiful scenery.

Click here for WASLA Award Submittal

32%
reduction in water use
31%
open space
24%
regionally sourced materials

Awards

2016 Golden Nugget Award – Award of Merit for Best Multifamily Community
2016 Multifamily Executive Awards – Best Amenity

Certifications

LEED® Silver – LEED for New Construction